North star beauty clinic

FAQ

FAQ

Inför en hårtransplantation så gör vi en konsultation där vi går igenom patientens individuella förutsättningar, förväntningar och det resultat som kan uppnås. Vi undersöker även hårkvalitet samt ställer frågor om den allmänna hälsan för att få ta reda på vad vad som är medicinskt möjligt.
Vi ger patienten prisuppgifter om vad hårtransplantation kommer att kosta, samt ger förslag på olika operationstider. Vi går även igenom hur en operation går till samt hur eftervården går till, allt för att patienten ska känna sig trygg i sitt beslut.

Hur går en hårtransplantation till?

När patienten kommer till North Star under operationsdagen går vi igenom operationsplanen. Vi börjar markera ut områden för hårtransplantationen så vi vet hur hårsäckarna ska fördelas. Det planeras även för framtiden för att försäkra oss om att patientens hår ska se naturligt ut resten av livet. Om patienten har fortsatt håravfall kan det bli aktuellt med en andra hårtransplantation efter några år och då är det av stor vikt att vid första operationen kalkylera med viss marginal så att man har goda förutsättningar till senare tillfälle.
Vi rakar både givarområdet och mottagarområde samt rengör patientens huvud och ger lugnande medicin (vid behov) och lokalbedövning.
Under tiden operationen pågår kan patienten vila bekvämt i operationsstolen. En FUE hårtransplantation är tidskrävande, antalet hårsäckar som ska transplanteras avgör hur lång tid operationen tar. En stor hårtransplantation på runt 2500-3500 hårsäckar brukar ta nästan en hel dag, cirka 6-10 timmar. Under operationen kan patienten ta mindre pauser samt när halva operation har genomförts serverar vi lunch.Vid varje hårtransplantation ingår en stamcellsbehandling (PRP) som bidrar till ännu bättre resultat.

Vad händer efter en hårtransplantation?

Efter en hårtransplantation läggs PRP i hårbotten, därefter bandageras man och eftervården går igenom. Därefter kan åker man hem kurerar sig. Patienten kan vara tillbaka på jobbet efter ca 10 dagar utan att ha allt för tydliga spår av en genomförd hårtransplantation, lite lätt rodnad och kortare hår till en början.
De första 10 dagarna är det väldigt viktigt att inte påverka/utsätta hjässan för yttre faktorer då hårstråna till en början är väldigt ömtåliga. Exempel på yttre faktorer är regn, huvudbonader etc.
Man sover med ”flygplanskudde” för att utsätta givarområdet så lite som möjligt.
Givarområdet behöver 3 dagar för att läka. Därefter smörjer man in med lotion 1 gång per dygn i 10 dagar (låter det verka i 40 min. och sköljer sedan ur med ljummet vatten och låter lufttorka).
Efter dessa 10 dagar börjar man (om skorporna inte redan ramlat av) massera försiktigt så att den bildade skorpan faller av. I samband med detta kan man eventuellt tappa det ”ytliga/fjuniga” transplanterade håret, men dessa växer tillbaka.
1 månad ingen träning, sol eller havsvatten, bastu eller liknande som kan orsaka bl.a. svettningar.

Resultaten av en hårtransplantation

Resultatet är ett naturlig fylligare hår. En hårtransplantation bidrar ofta till ett föryngrat utseende och ökat självförtroende. Slutresultatet av en hårtransplantation grundar sig i dina önskemål och dina förutsättningar som påverkar vilket resultat du kan förvänta dig.
Man börjar se skillnad efter ca 3-4 månader.
Resultaten man får beror på hur rutinerade läkaren och operations-teamet är samt vilken teknik och utrustning som används. Alla våra läkare är handplockade hos oss och vi arbetar dagligen med att utföra hårtransplantationer. Efter ca 12 månader kan man se det slutgiltiga resultatet av din hårtransplantation och då gör vi på utvärdering slutresultatet. Under den tiden kommer vi ha personlig kontakt. Ditt resultat är också vårt resultat och vi är väldigt måna om att du ska bli helt nöjd. Under tillväxt perioden så rekommenderar vi att patienten kommer och gör PRP-behandlingar.
Vid hårtransplantation hos oss ingår också en PRP-behandling (stamcellsbehandling) vid varje transplantation samt skriftlig garanti på våra hårtransplantationer.

Frågor & Svar

Hur många hårstrån får man med en hårtransplantation?

För att få fram antalet hårstrån efter en hårtransplantation brukar man ta antalet hårsäckar gånger 2,5 så får man fram det ungefärliga antalet hårstrån som transplanteras.

Varför är givar området så stort vid en hårtransplantation?

Om man plockar från ett stort område så kan man plocka fler hårsäckar utan att skada givarområdet. Vi vill ju inte att patienten ska bli tunnare på baksidan av huvudet bara för att få fylligare hår på ovansidan.

Hur lång tid tar det tills man tappar de transplanterade hårsäckarna?

De transplanterade hårsäckarna blir svarta till färgen och ser ut som sårskorpor efter ca 3 dagar. Det tar ca 10 dagar tills man börjar tappa de transplanterade hårsäckarna.

Har ni åldersgräns på hårtransplantation?

Vi vill gärna se att patienten är myndig. Vi bedömer varje patient enskilt så det går inte att sätta åldersgräns.

Hur lång tid tar själva hårtransplantationen?

Ingreppet kan ta allt mellan 6-10 timmar. Det varierar beroende på hur många hårsäckar som ska transplanteras.

Hur stort är verktyget man använder?

Nålarna har en diameter på 0,6.

Behöver man tänka på något innan operationen?

Tänk på att inte dricka alkohol dagarna innan operationen, annars finns det inget speciellt som man behöver tänka på.

Behöver man tänka på något under operationsdagen?

Inget speciellt om läkaren inte rekommenderat något på förhand. Ha på dig en skjorta på operationsdagen så att man inte behöver dra kläderna över huvudet efter operationen.

Kan man få håravfall pga p-piller?

P-piller är ju hormonbehandling så ja det kan påverka håravfall.

Kan jag flytta hår från en annan människa?

Det går inte att ta hårsäckar från en annan person då DNA uppsättningen är annorlunda. Kroppen stöter bort det den inte känner igen, därav att vi inte hårsäckar från andra.

Varför tappar man först hår i vikarna?

Det finns en massa olika scenarion för håravfall. Alla tappar inte hår i vikarna först.

Kommer folk i min närhet märka att jag gjort en hårtransplantation?

Direkt efter en hårtransplantation så har man skorpor på huvudet. Efter att patienten tappar skorporna så är hårbotten rödirriterad. Det rödirriterade kan sitta i allt från 3-4 veckor upp till 3-4 månader. Det är väldigt individuellt hur länge det rödirriterade sitter.

Finns det komplikationer eller risker med en hårtransplantation?

Det händer ytterst väldigt sällan, men om det blir en infektion så kan det behandlas med antibiotika.

Skillnaden på hårstrån, hårsäck och transplantat?

En hårsäck innehåller flera hårstrån. En hårsäck hos North Star motsvarar ordet ”graft” på engelska.

Varför gör man PRP vid en hårtransplantation?

Det görs för att boosta hårsäckarna och öka dess överlevnad, samt att det gör att hårsäckarna rotar sig bättre och påskyndar tillväxtfas av håret från viloläge.

Har du en fråga?

Vänligen läs frågor nedan och om du inte hittar ditt svar, skicka oss din fråga, vi svarar dig så snart som möjligt.

Some fields are not valid
Fråga oss
Login